КАК СЕ ЛЕКУВА СЪННА АПНЕЯ?

Апарати за Сънна Апнея?

Continuous positive airway pressure (Непрекъснато положително налягане в дихателните пътища) (CPAP). При CPAP носите маска върху носа или устата си, докато спите. Маската е свързана с апарат, който подава постоянен поток въздух в носа ви. Този въздушен поток поддържа гърлото ви отворено, за да можете да дишате нормално. CPAP е най-разпространеното лечение на сънна апнея.

Можете сами да намерите много информация за “най-добрия” вид CPAP машини, но само вашият лекуващ лекар може наистина да разбере какво ще бъде най-добре за Вас. Вашата маска за CPAP свързва машината с дихателните Ви пътища. Маските се предлагат в различни размери. За да може апаратът Ви да върши работата си, маската трябва да пасва правилно. Техник по съня, технолог по съня или респираторен технолог може да направи нужните тестове, за да определи най-добрия размер маска за Вас.

Помислете и за комфорта. Друг ключов елемент при избора на маска е дали през нощта дишате през носа, през устата или и през двете. Някои машини са по-шумни от други. Някои заемат повече място от други. Помислете как избраната от вас машина ще се съчетае с начина ви на живот.

Разгледайте аксесоарите. Апаратите за CPAP се предлагат не само с маски, тръби и филтри, но и с допълнения, които можете да вземете, за да направите апарата си по-удобен и по-лесен за използване. Съществува цяла гама от “екстри”, които могат да подобрят преживяването ви. Например, подложките могат да помогнат за омекотяване на усещането от ремъците, а отопляемите маркучи могат да овлажнят въздуха, докато той влиза в носа ви.

Използването на CPAP за първи път е и съвсем ново преживяване като цяло, така че си дайте време да се адаптирате.

Двустепенно положително налягане в дихателните пътища (BiPAP). BiPAP е като CPAP. Но въздушният поток се променя, когато вдишвате и издишвате. Ще носите маска, която ще свързва апарата BiPAP с вас. Тя ще използва налягане, за да вкарва въздух в белите ви дробове. Когато дишате нормално, диафрагмата Ви се натиска надолу, за да могат белите Ви дробове да се напълнят с въздух. Ако имате сънна апнея, апаратът BiPAP може да ви помогне да дишате по този начин по време на сън.

BiPAP се използва най-често при хора с ХОББ (Хронична Обструктивна Белодробна Болест). Обикновено той е безопасен, но не е подходящ за всеки. Ако имате проблеми с дишането, преглъщането или оставането в съзнание, когато го използвате, говорете с Вашия лекар. Той може да е в състояние да промени лечението Ви.

Автоматично положително налягане в дихателните пътища (APAP). Ако апаратът CPAP не помага или създава проблеми, Вашият лекар може да Ви предпише апарат за автоматично положително налягане в дихателните пътища (APAP). Той поддържа дихателните Ви пътища отворени, докато спите, така че нищо да не може да ги блокира. За разлика от апарата CPAP, апаратът APAP регулира силата на налягането, което Ви оказва, докато спите, в зависимост от Вашите нужди.

Устни апарати за сънна апнея

Устните устройства могат да ви помогнат да поддържате дихателните пътища отворени, докато спите. Устройствата често са предназначени да изнасят долната челюст напред или, по-рядко, да задържат езика на място. Зъболекарите със специални познания в лечението на сънна апнея могат да ги изработят за вас.

Хирургия при сънна апнея

Може да се нуждаете от операция за лечение на сънна апнея, ако CPAP и оралните апарати не са помогнали или ако имате заболяване, което прави гърлото ви твърде тясно. Такива състояния включват увеличени сливици, малка долна челюст с прехапване или изкривяване на носната преграда (когато стената между ноздрите е изместена от центъра).

Най-често срещаните видове операции за лечение на сънна апнея включват:

Операция на носа. При нея се отстраняват проблеми с носа, като например изкривена носна преграда.
Увулопалатофарингопластика (УПП). При нея се премахва мека тъкан от задната част на гърлото и небцето, което прави дихателните пътища по-широки в отвора на гърлото.

Хирургия за разширяване на долната челюст. По този начин се отстраняват някои проблеми на лицето или запушвания на гърлото, които играят роля при сънната апнея.
Вашият лекар може да направи няколко теста, за да определи от какъв вид операция (или операции) може да се нуждаете. Тези тестове могат да включват ендоскопски процедури, при които гъвкави тръби с камери се поставят в носа и гърлото ви, докато спите, за да се открият запушвания. Вашият лекар може също така да използва образна диагностика като рентгеново изследване, компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс, за да търси запушвания.

Остави Коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Съдържанието е защитено !!!

КАТЕГОРИИ